Calamares a la romana med chiliaioli - 4 pers.

800g calamares a la romana – tina ej innan tillagning

2 äggulor

1 msk citronsaft
3-4 vitlöksklyftor

2 dl neutral olja
1 krm salt

1/2 röd spansk peppar

riven citron

Neutral olja till fritering

Börja med att blanda såsen

Dela chilin, ta bort kärnorna och finhacka chilin. Riv citronens skal och pressa därefter saften. Pressa vitlöksklyftorna.
Rör ihop äggulor, vitlök och citronsaft. Tillsätt oljan genom att först droppa och sedan hälla med en tunn stråle under oavbruten vispning förhand. Smaka av med salt, chilihacket och citronskalet.

Hetta upp olja i en kastrull. Kontrollera att oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en brödbit. Blir brödbiten gyllenbrun är temperaturen korrekt. Lägg i ringarna och fritera dem i oljan tills de är gyllenbruna. Lyft upp ringarna och lägg dem på hushållspapper.

Servera direkt som förrätt eller tilltugg. Komplettera med sallad och ris om det ska vara en huvudrätt