Pizza vongole - 4 pers.

8-10 st vongole i skal
100g - 120g vongolekött

Pizzadeg
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl/durum vetemjöl

Tomat och koriander salsa
8 st plommontomater
1 st gul lök finhackad
1 st chili
1 st vitlöksklyfta finhackad
1 dl råsocker
1/2 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk färsk ingefära, riven
1 hel kanelstång
färsk koriander

Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och blanda. Blanda ner olja, salt och hälften av mjölet. Knåda degen och tillsätt resten av mjölet. Låt degen jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Tomatsås: Skär tomaterna i tärningar, dela, kärna ur och finhacka chili. Blanda samman samtliga produkter i en kastrull, förutom koriander. Koka upp och låt sjuda i ca 40 minuter. Låt salsan svalna. Tillsätt koriander efter smak.

Baka ut degen, lägg på tomatsalsa, mozzarella och stryk ut olivolja på degkanten runt om. Baka pizzan i 10-15 minuter. Ta ut pizzan när den fått fin färg och lägg på vongoleköttet/ vongole i skal, sätt in den i ugnen i ytterligare 1-2 min.