Vietnamesisk Pho med venusmusslor/vongole och räkor - 4 pers.

500 g venusmusslor, tinade
400 g tigerräkor/vannameiräkor, tinade
2 liter fiskbuljong
2cm ingefära, skalad och hel
2st stjärnanis
2cm kanelstång, hel
2st kryddnejlikor, hela
2 msk fänkålsfrön
400g breda risnudlar
3 salladslök, hackade
1 msk fisksås
1 knippe koriander, bladen
1 knippe thaibasilika, bladen
1 knippe mynta, bladen
2 dl böngroddar
Finhackad chili efter smak

Tina musslorna i kallt vatten i sin oöppnade vakuumförpackning.

Sjud buljongen i 30 minuter tillsammans med ingefära, kanel, fänkål, stjärnanis och kryddnejlikor. Ta upp kryddorna och ingefäran och släng dem. Ibland går det att köpa färdiga kryddpaket i nätpåse, vilket underlättar. Lägg i risnudlarna och salladslöken i buljongen. Låt sjuda i 8-9 minuter. Tillsätt fisksåsen. Lägg i musslorna med spadet de kommer i och räkorna, värm i 2-3 minuter. Servera soppan toppad med örter, chili och böngroddar.