Grillad baby octopus med mangosalsa - 4 pers.

400 g baby octopus
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 st citron, saft
salt och peppar

Mangosalsa
3 st färska mango, skalad och skuren i 1x1 cm tärningar, spar alla kantbitar
1 st chili, finstrimlad och urkärnad
2 st schalottenlök, finhackade
1 klyfta vitlök, pressad
2 msk olivolja
1 dl vittvin, halvtorr till torr
30 g basilika, finstrimlad
1/2 st citron, saft
salt och peppar

Tina bläckfisken i kylen. Häll av vätska och lägg bläckfisken på handduk innan marinering. Blanda olivolja, citronsaft, pressad vitlök och smaka av med salt/peppar. Marinera bläckfisken i blandningen i några timmar i kylen. Trä upp bläckfisken på spett och grilla 2 minut på varje sida.

Salsa: Sätt plattan på medelhög värme och använd gärna en vid kastrull. Häll i olivolja, kanterna från mangon, schalottenlök och vitlök. Fräs blandningen i 2-3 minuter, utan att den får färg. Tillsätt vin och citronsaft. Koka ihop blandningen i någon minut. Mixa blandningen med stavmixer till en slätt salsa.Vänd ner mangotärningar, chili, basilika och smaka av med salt/peppar. Salsan går lika bra att servera varm som kall. Garnera gärna med lättrostade sesamfrön och finhackad gräslök.