Grovt filmjölksbröd med bläckfiskbläck

Grovt filmjölksbröd med bläckfiskbläck
Bakas i ugn på 200 grader i ca 55 minuter

4,5 dl filmjölk
8 g bläckfiskbläck
1 dl honung eller mörk sirap
1,5 dl havregryn
2,5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk brödkrydda
1 dl hasselnötter
0,75 dl hackade fikon
0,75 dl hackade torkade aprikoser
1 dl russin

Skär bort kvisten på fikonen. Hacka fikon, aprikoser och hasselnötter grovt. Blanda samtliga ingredienser utom 0,5 dl havregryn (sparas till att garnering) i en stor bunke.

Arbeta snabbt ihop degen till en klibbig och svart massa.Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform där kanterna täcks, fyll formen med degen och strö över havregrynen.

Grädda brödet i mitten av ugnen. Om brödet får mycket färg går det bra att täcka brödet med ett bakplåtspapper efter halva tiden.


Se vår receptfilm grovt filmjölksbröd med bläckfiskbläck