Spansk tortilla med pankofriterad kammussla och saffransaioli - 4 pers.

4 st kammusslor
2 msk panko ströbröd
1 st äggula
1 tsk vatten
2 dl matolja
1 nypa salt och peppar
spenatblad för garnering
250 g potatis
1 dl matlagningsgrädde
3 st ägg
1 st gullök
½ klyfta vitlök
50 g grillad röd paprika
20 g färsk basilika
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm finmald svartpeppar

Lägg /kammussla/pilgrimsmusslorna på hushållspapper vid upptining. Vispa samman äggula och vatten, vänd ner musslorna. Blanda ströbröd, salt och peppar i en skål, vänd runt musslorna. Värm matoljan till 160-170 grader och fritera den panerade musslan tills den får fin färg och en frasig yta.

Skala och skär lök, vitlök och potatis i tunna skivor. Stek i stekpanna med olivolja, tillsätt salt och peppar. Lägg ner potatisblandningen i en skål tillsammans med paprika och basilika. Vispa upp ägg och grädde i en bunke, häll över potatisblandningen. Baka av i ugnsfast form på 175 grader i 60 min gärna med smörpapper i botten.

Servera tortillan med spenatblad, mussla och saffransaioli.