Inspiration

För att fortsätta ligga i framkant och vara initiativtagare till nya mattrender behövs inspiration från omvärlden. Följ med oss på några av våra inspirationsresor. Nedan besöker vi bl.a Japan, Vietnam, Australien

Japan

Japans befolkning älskar fisk och skaldjur i alla dess former. De äter mest fisk och skaldjur i hela världen. De tillagar spännande mat med oerhörd kvalité och med noggranna förberedelser. Japanerna jobbar mer med råvaror än något annat i köket och smaksätter råvarorna med framförallt soja och även ingefära, chili, sesamolja och mirin. Det finns ett oändligt utbud att utforska och allt är inte sushi. Det finns fantastiska matmarknader och oerhört många stjärnkrogar. 

  • Bild
    Bläckfisk på pinne
    Kyoto -Nishiki Market. Här hittar vi bl.a. bläckfisk på pinne
  • Bild
    kyoto
    Kyoto -Nishiki Market med livsmedel, sträcker sig över fem kvarter.
  • Bild
    Kyoto
    Kyoto -Nishiki Market med massor av grönsaker
  • Bild
    Maruyama park
    Maruyama Park är en park i Kyoto där lokalbefolkningen sitter under blommande körbärsträd och äter sin lunch.
  • Bild
    Tsukiji
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo. Färskare råvaror går knappt att få.
  • Bild
    Tsukiji
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo.
  • Bild
    Tsukiji i Tokyo
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo. Tonfisk av högsta kvalité.
  • Bild
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo.
    Tsukji Market, den största fiskmarknaden.
  • Bild
    Tsukji Market, den största fiskmarknaden.
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo. Här ligger bläckfisken upplagd på is
  • Bild
    Tsukiji i Tokyo
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo. Här ligger olika fisksorter i långa rader
  • Bild
    Tsukiji
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo. Levande hummer.
  • Bild
    Tsukiji
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo. Krill i olika blandningar.
  • Bild
    Tsukiji i Tokyo
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo.
  • Bild
    Tsukiji i Tokyo
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo.
  • Bild
    mussla
    Tsukji Market, tidigare den största fiskmarknaden i Tokyo.
  • Bild
    restaurang
    Tsukji Market, här finns fantastiska restauranger och färskare sushi än så går inte att få
  • Bild
    restaurang
    Tsukji Market, här finns fantastiska restauranger och färskare sushi än så går inte att få

Vietnam

Vietnam är ett land som vi besöker regelbundet då vi har många av våra producenter just här. Vietnam är ett land som är känt över hela världen för sin goda och hälsosamma mat. Den vietnamesiska maten har influerats av Kina, Indien och Frankrike. De har lyckats kombinera detta till alldeles egna smakrika och aromatiska maträtter. Typiska smaksättare i det vietnamesiska köket är Citrongräs, lime och koriander. På bordet finns allt som oftast chilisås, fisksås och salt

  • Bild
    skaldjur
    Dagens fångst som grillas till lunch
  • Bild
    krokodil
    Dagens grill som överaskar oss alla
  • Bild
    friterade bläckfisk
    Lättpanerad bläckfisk i tidningspapper.
  • Bild
    besök i fabriken
    Besök i fabriken. Här packas våra räkor
  • Bild
    besök i fabriken
    Besök i fabriken och här kan vi se hur våra räkor vägs och kontrolleras.
  • Bild
    mäta räkor
    Här mäts och kontrolleras våra sushiräkor
  • Bild
    besök i fabriken
    En sista kontroll av våra förpackade räkor görs på ljusbordet.

Hong Kong

Hongkong är en av världens mest spännande matstäder. Det finns restauranger som serverar rätter från alla de olika kinesiska provinserna, men också restauranger från världens alla hörn. Majoriteten av den kinesiska maten har sitt ursprung från det kantonesiskaköket, vilket präglas av färska skaldjur p.g.a. sin närhet till Kinas södra kust.

Blandningen av kinesisk och internationell matlagning ger upphov till spännande crossoverrätter som skapar nya trender.

  • Bild
    Hong Kong
    Restaurang Ryugin - Abalone
  • Bild
    Hong Kong
    Restaurang Ryugin - Udo med färsk sjöborre
  • Bild
    Hong Kong
    Restaurang Ryugin - Kijihota grouper med svamp
  • Bild
    Hong Kong
    Restaurang Ryugin - Sushi
  • Bild
    Hong Kong
    Restaurang Ryugin - grillad ål
  • Bild
    Hong Kong
    Restaurang Chairman - Knivmussla med purjolök
  • Bild
    hong kong
    Marknadsstånd med kött, fisk och levande Karumaräkor
  • Bild
    Hong Kong
    Lättpanerade bläckfiskringar

Thailand

Thailands långa kust har gjort att fisk och skaldjur är naturliga råvaror i det thailändska köket. Typiska kryddor i deras kök är curry i olika versioner såsom röd, grön, gul och panang. Förutom curry är chili, vitlök och basilika vanliga kryddor. I norra Thailand är maten mildare och kryssas vanligtvis med lime och vitlök medans i södern används mer chili och ger mer hetta.  

  • Bild
    thailand
    Restaurang Gaggan i Bangkok
  • Bild
    thailand
    Restaurang Gaggan i Bangkok
  • Bild
    thailand
    Restaurang Gaggan i Bangkok
  • Bild
    thailand
    Restaurang Gaggan i Bangkok
  • Bild
    thailand
    Restaurang Gaggan i Bangkok
  • Bild
    thailand
    Issaya Siamese club i Bangkok
  • Bild
    thailand
    Issaya Siamese club

Sydkorea

Sydkoreansk mat kännetecknas ofta av syra, hetta och mycket smak. Det koreanska kökets bas är fermenterade ingredienser, mycket smak och umami. Viktiga kryddor är sesamolja och vitlök.  De fermenterade pastorna är ofta gjorda på chili och sojabönor.

  • Bild
    korea
    På Seouls fiskmarknad, Noryangjin finns all sköns fisk och skaldjur Vill du äta på en gång tar du dina råvaror och beger dig till marknadens restaurang där de tillredes enligt dina önskemål.
  • Bild
    korea
    Fiskmarknad, Nor­yangjin
  • Bild
    korea
    Fiskmarknad, Nor­yangjin
  • Bild
    korea
    Fiskmarknad, Nor­yangjin
  • Bild
    korea
    Fiskmarknad, Nor­yangjin
  • Bild
    korea
    Fiskmarknad, Nor­yangjin

Nya Zeeland

Det brittiska arvet har gjort att fish & chips är en given maträtt i det Nya Zeeländska köket. Annars innefattar matkulturen lamm i världsklass och färska skaldjur.  Marlboroughs gröna musslor är världsberömda och kända för sina hälsofördelar. Till musselgrytan serverasett glas Sauvignon Blanc från någon av vingårdarna runt om. Traditionell maorimatlagning görs i en sk hangi d.v.s. en jord ugn. I en hangi används uppvärmda stenar som är nedgrävda i en grop.

  • Bild
    nya zeeland
    Restaurangen The Mussel Boys i Havelock serverar musslor i olika kombinationer.
  • Bild
    nya zeeland
    Musselfartyg i hamnen
  • Bild
    nya zeeland
    En musselodling i Marlborough Sound
  • Bild
    nya zeeland
    Vingården Cloudy Bay ligger i Marlborough-regionen.
  • Bild
    nya zeeland
    Restaurang med utsikt över vinrankor
  • Bild
    nya zeeland
    Lunch
  • Bild
    nya zeeland
    Stoneleighs vingård
  • Bild
    nya zeeland
    Cafeér och butiker i containrar efter jordbävningen i Christchurch
  • Bild
    nya zeeland
    Inte bara fisk och skaldjur på Nya Zeeland.
  • Bild
    nya zeeland
    Restaurang med utsikt över Auckland
  • Bild
    nya zeeland
    Friterad soft-shell crab
  • Bild
    nya zeeland
    Kivin är en strutsfågel och som inte kan flyga. Den lever endast på Nya Zeeland

Australien

Det australiensiska köket har starka influenser från den brittiska matkulturen, men i dagens Australien med många immigranter från framförallt Asien finns det numera influenser från hela världen. Australien är ett stort land med varierande klimat vilket bidrar till olika sorters råvaror och kryddningar. Vegemite är typisk för australiensisk matlagning. Det är en mörkbrun salt kräm som används inom matlagning, men även som pålägg.

Australien är ett land som är internationellt känt för sina BBQ’s där de grillar köttbitar, färsk fisk och skaldjur, grönsaker och mycket mer. På tallriken finns både kängurukött och Barramundi. Barramundi är en havsabborre som enbart lever i Australiens vatten.  Landet har även en stor vinproduktion 

  • Bild
    australien
    Operahuset i Sydney skapat av den danska arkitekten Jørn Utzon med vita glaserade kakelplattor från Höganäs i Skåne.
  • Bild
    australien
    Australiens unika djurliv innefattar bland annat koalan som är ett australiensiskt trädlevande pungdjur och den enda nu levande arten i familjen.
  • Bild
    australien
    Tetsuyas kök är baserat på australiensiska, japanska och klassiska franska köket
  • Bild
    australien
    En ikonisk modern australisk maträtt: Confit av Tasmanian Ocean Trout på Tetsuya´s
  • Bild
    australien
    Tetsuyas kök är baserat på australiensiska, japanska och klassiska franska köket
  • Bild
    australien
    Avslutande efterrätt
  • Bild
    australien
    Sushi i området the Rocks
  • Bild
    sushi
    Sushi i området the Rocks

Hawaii

Naturligtvis påverkas det hawaiianska köket av sin omgivning, skaldjur spelar en stor roll i det lokala köket och kompletteras av kyckling och fläsk. Det hawaiianska köket hämtar mycket inspiration från Asien, bland annat är sushi väldigt populärt. Den mest kända fusionrätten från Hawaii är poké bowl. Denna maträtt har sina rötter ifrån att fiskarna redan på skeppet skar  upp de nyfångade, råa fiskarna i ”poke” d.v.s i munstora bitar. Munsbitarna kryddades och kompletterades med tillbehör såsom nötter mm.

  • Bild
    hawaii
    En av Hawaiis många stränder. Landet där surfingen föddes.
  • Bild
    hawaii
    Lättfriterad bläckfisk serverade med en smakrik sås
  • Bild
    hawaii
    Det japanska arvet i Hawaii är tydligt vad gäller sushi.
  • Bild
    hawaii
    Makirullar med friterad ebiräka
  • Bild
    hawaii
    Makirullar med soft shell crab
  • Bild
    hawaii
    På Hawaii finns det stora chanser att få se valar. Tusentals knölvalar kommer till platsen varje vinter.

Norge

När vi pratar norsk mat går tankarna självklart till allt från havet såsom torsk och lax. I Oslo har restaurangerna utvecklats under de sista åren och nu finns det en stor variation med hög kvalité.

  • Bild
    norge
    Restaurang Hanami bjuder på japansk fusionsmat
  • Bild
    norge
    Restaurang Hanami - Friterad soft-shell crab
  • Bild
    norge
    Restaurang Hanami - Pilgrimsmussla
  • Bild
    norge
    Mathallen i Oslo - Grillad kungskrabba med svartpepparsås
  • Bild
    norge
    Mathallen i Oslo - Stekta räkor i vitlök
  • Bild
    Norge
    På Alex Sushi serveras du vid den ovala sushidisken mitt i lokalen, vilket ger dig möjlighet att se kockarna tillaga små konstverk i form av sashimi, nigiri och maki.
  • Bild
    norge
    Alex Sushi - Sashimi
  • Bild
    norge
    Alex Sushi - Sushi

Singapore

Singapore – ett land som ofta utnämns som ett av världens främsta matländer. Här finns allt från de små gatuköken med exotiska rätter till fina gourmetrestauranger. De sk Peranakan (imigranter från kina och indier som gifte sig med den maylaysiska lokalbefolknngen) har skapat ett unikt kök.Det är kulturen peranakan står bakom laksa. En kryddig nudelsoppa med fisk och skaldjur som finns över hela staden.

I de etniska kvarteren finns tikka marsala i Little India, libanesisk kebab i de muslimska kvarteren eller marinerade ankor i Chinatown.

  • Bild
    singapore
    Marina Bay är en av de största sevärdheterna i staden.
  • Bild
    singapore
    Waku Ghin - Är den populäraste japanska restaurangen i Singapore.
  • Bild
    singapore
    Waku Ghin - Abalone med fregola och tomat
  • Bild
    singapore
    Waku Ghin - kungskrabba
  • Bild
    singapore
    Waku Ghin - Hummer med dragon
  • Bild
    singapore
    Waku Ghin - carpaccio på flundra
  • Bild
    singapore
    Waku Ghin - Alfonsino/Kinmeai med bläckfisk och bouillabaisse
  • Bild
    singapore
    Waku Ghin - Sjöborre med botanräka och oscietrakaviar
  • Bild
    singapore
    Momma Kongs en lokal restaurang i chinatown - Bläckfiskringar
  • Bild
    singapore
    Momma Kongs - Singapores klassiska chilikrabba som består krabbkött serverat i en tjock sås baserad på tomater, chili och andra olika kryddor
  • Bild
    singapore
    Take away musslor

Spanien

Det spanska köket är ett medelhavskök som kännetecknas av mycket fisk, skaldjur, lök, vitlök, paprika och färska örter. Spanska maträtter tillagas uteslutande med olivolja och  två typiska kryddor i det spanska köket är rökt paprika och saffran. Under de senaste decennierna har Spanien utvecklat ett modernt gastronomiskt kök av högsta kvalitet. 

  • Bild
    Restaurang Disfrutar
    Restaurang Disfrutar
  • Bild
    Disfrutar - Panchino fylld med kaviar
    Disfrutar - Panchino fylld med kaviar
  • Bild
    Disfrutar - gömda överraskningar
    Disfrutar - gömda överraskningar
  • Bild
    Disfrutar - hummer
    Disfrutar - hummer
  • Bild
    Disfrutar - macaroni
    Disfrutar - macaroni
  • Bild
    Disfrutar - cheesecake cornet
    Disfrutar - cheesecake cornet
  • Bild
    Disfrutar - picklad gurka med gurksorbet
    Disfrutar - picklad gurka med gurksorbet
  • Bild
    Disfrutar - foi gras med majs
    Disfrutar - foi gras med majs
  • Bild
    Disfrutar - peppar i choklad
    Disfrutar - peppar i choklad
  • Bild
    Estimar - aptitretare
    Estimar - aptitretare
  • Bild
    Estimar - räktartar med kaviar
    Estimar - räktartar med kaviar
  • Bild
    Estimar - kantabrisk ansjovis
    Estimar - kantabrisk ansjovis
  • Bild
    Saluhallen - La boqueria
    Saluhallen - La boqueria
  • Bild
    Fiskdisken la Boqueria
    Fiskdisken la Boqueria
  • Bild
    Rödräka
    Rödräka
  • Bild
    Kammussla i egna skal
    Kammussla i egna skal
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon -Restaurangen i den gamla kvarnen har specialiserat sig på marina rätter i toppklass
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon - aptitretare
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon - Krämig choklad, plankton, wasabi och jordgubbar i sherryvinäger
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon - söt plankton och räkor temaki
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon - Den tunnaste och knaprigaste räka fritter
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon - Kunglig av igelkottar. Aponiente 2017
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon- Första skaldjursmineralextrakt av jod (jodsoppa)
  • Bild
    spanien
    Aponiente_angel_leon
  • Bild
    spanien
    Pakta är en restaurang som mixar japansk och peruansk mat.
  • Bild
    spanien
    Pakta - Melon sashimi, wasabi och en extra virgin olivolja
  • Bild
    spanien
    Pakta - Vinägertorkad makrill
  • Bild
    spanien
    Pakta - Crunchy yuba canapé med ansjovis
  • Bild
    spanien
    Pakta - Mandeltofu och hemgjord botarga
  • Bild
    spanien
    Pakta - Torskskinnssoba med tomatponzu
  • Bild
    spanien
    Pakta - Pilgrimsmusslor med "rompepiedra"

USA

Mycket av den mest spännande maten i dag kommer från andra sidan Atlanten. Amerikaner plockar in influenser från alla delar av världen och komponerar ihop det till nya spännande upplevelser.  Sötstarka bbq-kryddor, vitlök, lönnsirap och så lite extra olja och smör. Det är huvudingredienser i de flesta nordamerikanska kök.

  • Bild
    USA
    Manhattan
  • Bild
    USA
    Balthazar erbjuder ett brett urval av färska skaldjur och skaldjur,
  • Bild
    USA
    Balthazar - ostron
  • Bild
    USA
    New York - frukt och grönt
  • Bild
    USA
    Los Tacos - New Yorks "nummer ett" tacos
  • Bild
    USA
    Momofuki är en Asian-Amerikansk fusion restaurang
  • Bild
    USA
    Momofuki
  • Bild
    USA
    Momofuki - ägg och kaviar
  • Bild
    USA
    Momofuki
  • Bild
    USA
    Momofuki - fisk
  • Bild
    USA
    New York - gatukonst
  • Bild
    USA
    New York - gatukonst
  • Bild
    USA
    New York - fiskbutiken
  • Bild
    USA
    New York

Peru

Enligt manga har Peru alltid varit Sydamerikas kulinariska huvudstad. Även om det peruanska köket speglar en enorm mångfald, så finns det grundpelare i peruansk matlagning och kryddning.  där finns exotiska frukter från djungeln, massor med fisk från kusterna och dessutom en enorm mängd potatissorter. Andra populära ingredienser är höns och get, sockermajs, chili - och den inhemska quinoan. Den klassiska fiskrätten ceviche har sitt ursprung i Peru. Det var inkaindianerna som brukade marinera fisken med en jäst majsdryck och slutligen förde spanjorerna med sig lime och dagens ceviche var född.

  • Bild
    Peru
    Gatu vy från Peru
  • Bild
    Peru
    Amaz - den klassiska ceviche
  • Bild
    Peru
    Restaurangen Amaz vill föra ut Amazonas gastronomi med ett modern tillvägagångssätt
  • Bild
    Peru
    Astrid & Gaston är en av Perus bästa restauranger
  • Bild
    Peru
    Astrid&Gastón - Smak av norr, minnen av havet, havstulpaner och tortilla
  • Bild
    Peru
    Astrid&Gastón - klassiska grillade bläckfisk
  • Bild
    Peru
    Astrid & Gaston - efterrätt
  • Bild
    Peru
    Madio är en peruansk japansk restaurang
  • Bild
    Peru
    Maido
  • Bild
    peru
    Restaurangen Malabar vill föra ut Amazonas gastronomi med ett modern tillvägagångssätt
  • Bild
    peru
    Malabar
  • Bild
    peru
    Malabar - lamm i olika former
  • Bild
    Peru
    Malabar
  • Bild
    Toshi är en japanska restaurang som bjuder på perfekt tillagad tempura och tonfisk mm.
  • Bild
    Peru
    Toshi – sashimi
  • Bild
    Peru
    Toshi
  • Bild
    Peru
    Toshi – razor clams
  • Bild
    peru
    Toshi – Sushi

Argentina

Argentina har länge varit ett känt matland och är framförallt världsberömt för sitt kött. Till köttet serveras allt som oftast slasan Chimichurri som består av persilja, oregano, lök, vitlök, chiliflakes, olivolja och citron eller vinäger.  Köket i Argentina skiljer sig från andra länder i Latinamerika eftersom det har europeiska influenser, särskilt från spanska köket och italienska köket.

  • Bild
    argentina
    Chila är en restaurang med ett innovativt kök.
  • Bild
    argentina
    Chila - En förrätt i sommarens tecken.
  • Bild
    argentina
    Chila - skaldjur
  • Bild
    argentina
    Chila - Kaviar
  • Bild
    argentina
    Chila - det fantastiska argentinskaköttet.
  • Bild
    argentina
    Chilas osttallrik
  • Bild
    argentina
    Don Julio - är specialiserade på nötkött från gräsmatade Aberdeen Angus och Hereford boskap.
  • Bild
    argentina
    DonJulio - krispiga mollejas (sötbröd), som är lätt smaksatt med citronsaft och salt
  • Bild
    argentina
    Don Julio - Boskapen är uppfödda på landsbygden utanför Buenos Aires
  • Bild
    argentina
    Don Julio - Köttet förvaras i ett klimatkontrollerat kylskåp i minst 21 dagar och grillas sedan på en traditionell "V"-järngrill
  • Bild
    argentina
    i Latina - en restaurang med mat från havet
  • Bild
    argentina
    i latina - sushi
  • Bild
    argentina
    i Latina - en efterrätt med en latinamerikansk identitet, söt, syrlig och kryddig på samma gång
  • Bild
    argentina
    Club Atlético Boca Juniors är en argentinsk fotbollsklubb från Buenos Aires. Klubben har sina rötter i de italienska arbetarkvarteren i La Boca.
  • Bild
    argentina
    Boca Juniors - färgerna är blågula för att färgen valdes utifrån flaggan på skeppet som seglade in i hamn och den råkade vara svensk.
  • Bild
    argentina
    Sushi
  • Bild
    argentina
    Sushi
  • Bild
    argentina
    Sushi
  • Bild
    argentina
    Gatuvy
  • Bild
    argentina
    Gatuvy
  • Bild
    argentina
    Hästkapplöpning
  • Bild
    argentina
    Bollsporten med häst och klubba i hand. I Argentina är hästpolo också synonymt med grillkvällar

Portugal

Portugal är ett fantastiskt matland. Deras långa kuststräcka gör at det finns gott om färsk fisk och skaldjur, men de har även bra kött. I Portugal var man sena att utveckla sina lokala råvaror, men nu blomstrar den lokala gastronomin och det finns restauranger från det enkla till stjärnkrogar. Deras nationalrätt är den saltade torsken (bacalhau) och enligt portugiserna kan man laga den på många olika sätt.
 

  • Bild
    I ett stenhus nära Douros mynning ligger reataurangen Pedro Lemos
    I ett stenhus nära Douros mynning ligger reataurangen Pedro Lemos
  • Bild
    Pedro Lemos
    Pedro Lemos har ett modernt fokus i köket
  • Bild
    Foi gras med päron hos Pedro Lemos
    Foi gras med päron hos Pedro Lemos
  • Bild
    Pedro Lemos
    Pedro Lemos
  • Bild
    Tonfisk hos Pedro Lemos
    Tonfisk hos Pedro Lemos
  • Bild
    Red mullet med rödbeta
    Red mullet med rödbeta hos Pedro Lemos
  • Bild
    Pedro Lemos
    Pedro Lemos
  • Bild
    Pedro Lemos
    Pedro Lemos
  • Bild
    Pedro Lemos
    Pinacolada hos Pedro Lemos
  • Bild
    Kvällshimmel i Porto
    Kvällshimmel i Porto
  • Bild
    Yeatman
    På Yeatman fokuserar på traditionell portugisisk smak och är den enda restaurangen i Porto-området som har två Michelinstjärnor.
  • Bild
    Biff på Yeatman
    Biff på Yeatman
  • Bild
    Skaldjur på Yeatman
    Skaldjur på Yeatman
  • Bild
    Yeatman
    Yeatman
  • Bild
    Yeatman
    Yeatman