Inspiration
För att fortsätta ligga i framkant och vara initiativtagare till nya mattrender behövs inspiration från omvärlden. Följ med oss på några av våra inspirationsresor. Nedan besöker vi bl.a Japan, Vietnam, Australien
Japan
Japans befolkning älskar fisk och skaldjur i alla dess former. De äter mest fisk och skaldjur i hela världen. De tillagar spännande mat med oerhörd kvalité och med noggranna förberedelser. Japanerna jobbar mer med råvaror än något annat i köket och smaksätter råvarorna med framförallt soja och även ingefära, chili, sesamolja och mirin. Det finns ett oändligt utbud att utforska och allt är inte sushi. Det finns fantastiska matmarknader och oerhört många stjärnkrogar.
Vietnam
Vietnam är ett land som vi besöker regelbundet då vi har många av våra producenter just här. Vietnam är ett land som är känt över hela världen för sin goda och hälsosamma mat. Den vietnamesiska maten har influerats av Kina, Indien och Frankrike. De har lyckats kombinera detta till alldeles egna smakrika och aromatiska maträtter. Typiska smaksättare i det vietnamesiska köket är Citrongräs, lime och koriander. På bordet finns allt som oftast chilisås, fisksås och salt
Hong Kong
Hongkong är en av världens mest spännande matstäder. Det finns restauranger som serverar rätter från alla de olika kinesiska provinserna, men också restauranger från världens alla hörn. Majoriteten av den kinesiska maten har sitt ursprung från det kantonesiskaköket, vilket präglas av färska skaldjur p.g.a. sin närhet till Kinas södra kust.
Blandningen av kinesisk och internationell matlagning ger upphov till spännande crossoverrätter som skapar nya trender.
Thailand
Thailands långa kust har gjort att fisk och skaldjur är naturliga råvaror i det thailändska köket. Typiska kryddor i deras kök är curry i olika versioner såsom röd, grön, gul och panang. Förutom curry är chili, vitlök och basilika vanliga kryddor. I norra Thailand är maten mildare och kryssas vanligtvis med lime och vitlök medans i södern används mer chili och ger mer hetta.
Sydkorea
Sydkoreansk mat kännetecknas ofta av syra, hetta och mycket smak. Det koreanska kökets bas är fermenterade ingredienser, mycket smak och umami. Viktiga kryddor är sesamolja och vitlök. De fermenterade pastorna är ofta gjorda på chili och sojabönor.
Nya Zeeland
Det brittiska arvet har gjort att fish & chips är en given maträtt i det Nya Zeeländska köket. Annars innefattar matkulturen lamm i världsklass och färska skaldjur. Marlboroughs gröna musslor är världsberömda och kända för sina hälsofördelar. Till musselgrytan serverasett glas Sauvignon Blanc från någon av vingårdarna runt om. Traditionell maorimatlagning görs i en sk hangi d.v.s. en jord ugn. I en hangi används uppvärmda stenar som är nedgrävda i en grop.
Australien
Det australiensiska köket har starka influenser från den brittiska matkulturen, men i dagens Australien med många immigranter från framförallt Asien finns det numera influenser från hela världen. Australien är ett stort land med varierande klimat vilket bidrar till olika sorters råvaror och kryddningar. Vegemite är typisk för australiensisk matlagning. Det är en mörkbrun salt kräm som används inom matlagning, men även som pålägg.
Australien är ett land som är internationellt känt för sina BBQ’s där de grillar köttbitar, färsk fisk och skaldjur, grönsaker och mycket mer. På tallriken finns både kängurukött och Barramundi. Barramundi är en havsabborre som enbart lever i Australiens vatten. Landet har även en stor vinproduktion
Hawaii
Naturligtvis påverkas det hawaiianska köket av sin omgivning, skaldjur spelar en stor roll i det lokala köket och kompletteras av kyckling och fläsk. Det hawaiianska köket hämtar mycket inspiration från Asien, bland annat är sushi väldigt populärt. Den mest kända fusionrätten från Hawaii är poké bowl. Denna maträtt har sina rötter ifrån att fiskarna redan på skeppet skar upp de nyfångade, råa fiskarna i ”poke” d.v.s i munstora bitar. Munsbitarna kryddades och kompletterades med tillbehör såsom nötter mm.
Norge
När vi pratar norsk mat går tankarna självklart till allt från havet såsom torsk och lax. I Oslo har restaurangerna utvecklats under de sista åren och nu finns det en stor variation med hög kvalité.
Singapore
Singapore – ett land som ofta utnämns som ett av världens främsta matländer. Här finns allt från de små gatuköken med exotiska rätter till fina gourmetrestauranger. De sk Peranakan (imigranter från kina och indier som gifte sig med den maylaysiska lokalbefolknngen) har skapat ett unikt kök.Det är kulturen peranakan står bakom laksa. En kryddig nudelsoppa med fisk och skaldjur som finns över hela staden.
I de etniska kvarteren finns tikka marsala i Little India, libanesisk kebab i de muslimska kvarteren eller marinerade ankor i Chinatown.
Spanien
Det spanska köket är ett medelhavskök som kännetecknas av mycket fisk, skaldjur, lök, vitlök, paprika och färska örter. Spanska maträtter tillagas uteslutande med olivolja och två typiska kryddor i det spanska köket är rökt paprika och saffran. Under de senaste decennierna har Spanien utvecklat ett modernt gastronomiskt kök av högsta kvalitet.
USA
Mycket av den mest spännande maten i dag kommer från andra sidan Atlanten. Amerikaner plockar in influenser från alla delar av världen och komponerar ihop det till nya spännande upplevelser. Sötstarka bbq-kryddor, vitlök, lönnsirap och så lite extra olja och smör. Det är huvudingredienser i de flesta nordamerikanska kök.
Peru
Enligt många har Peru alltid varit Sydamerikas kulinariska centrum. Även om det peruanska köket speglar en enorm mångfald, så finns det grundpelare i den peruansk matlagningen och kryddningen. Där finns exotiska frukter från djungeln, massor med fisk från kusterna och dessutom en enorm mängd potatissorter. Andra populära ingredienser är höns, get, sockermajs, chili - och den inhemska quinoa. Den klassiska fiskrätten ceviche har sitt ursprung i Peru. Det var inkaindianerna som brukade marinera fisken med en jäst majsdryck och slutligen förde spanjorerna med sig lime och dagens ceviche var född.
Argentina
Argentina har länge varit ett känt matland och är framförallt världsberömt för sitt kött. Till köttet serveras allt som oftast slasan Chimichurri som består av persilja, oregano, lök, vitlök, chiliflakes, olivolja och citron eller vinäger. Köket i Argentina skiljer sig från andra länder i Latinamerika eftersom det har europeiska influenser, särskilt från spanska köket och italienska köket.
Portugal
Portugal är ett fantastiskt matland. Deras långa kuststräcka gör at det finns gott om färsk fisk och skaldjur, men de har även bra kött. I Portugal var man sena att utveckla sina lokala råvaror, men nu blomstrar den lokala gastronomin och det finns restauranger från det enkla till stjärnkrogar. Deras nationalrätt är den saltade torsken (bacalhau) och enligt portugiserna kan man laga den på många olika sätt.