Ingredienser

4 portioner
400 gram kokta vannameräkor ASC
500 gram vongolemussla MSC
musselfonden i påsen
1 st gul lök
8 st potatisar (gärna mandel eller sparris)
2 st morötter
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 dl vitt vin
5 dl vatten
6 msk hummerfond
5 dl grädde
1 st citron
3 msk maizena express
Citron crème fraiche
2 dl crème fraiche
citronzest
limpeppar och vitlökspeppar
Till servering
3 st sticklökar
hummerfond efter smak

Produkter

Gör så här

  1. Snabbtina räkorna i 20-30 minuter i kallt vatten eller ta ut räkorna och tina i kyl dagen innan.
  2. Snabbtina påsen med vongolemusslorna 20 -30 minuter i kallt vatten eller ta ut musslorna och tina i kyl dagen innan. 
  3. Skala och tärna löken
  4. Finhacka sticklökar till servering
  5. Skala och skär den råa potatisen i tärningar
  6. Skala och tärna morötter
  7. Smält smöret i stor kastrull, bryn lök, morot och potatisen i några minuter.
  8. Tillsätt tomatpurén och rör om
  9. Häll i vin,  4 msk hummerfond och låt koka i 3 minuter
  10. Häll i grädde och koka upp
  11. Häll i vatten, fond från musselpåsen och låt det koka sakta i 10-15 minuter tills rotfrukterna börjar bli mjuka
  12. Smaka av med salt, peppar, sambal oelek, citron och resten av hummerfonden
  13. Red av lite med Maizena om det är för tunt
  14. Lägg i räkorna och vongole musslorna och låt få ett snabbt uppkok. 
  15. Finhackade sticklöken och lägg i
  16. Rör samman crème fraiche med citronzest och peppar
  17. Servera grytan i varma tallrikar med valfritt tillbehör och med en klick citron fraiche på toppen





     

Skaldjursgrytan